Sunday, 2024-04-28, 5:03 PM
My site

 Dulceţuri

Site menu
Vizitatori

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
eXTReMe Tracker
Login form
Caută
Calendar
«  April 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Entries archive
Dulceturi si compoturi

Dulceata de cirese
3kg cirese,3kg si jum zahar.

Alege ciresele,spala-le bine in apa rece si scoate-le samburii.Pune-le in cratita pentru dulceata imptreuna cu zaharul si lasa-le pana a doua zi,sa se faca un sirop.Dupa aceea le pui la fiert la foc potrivit sau bagi cratita in cuptor si amesteci mereu,pentru a nu se prinde de cratita.Dulceata este gata atunci cand scoti putin pe o farfurie si ramane inchegata.O pui calda in borcane(borcanele sa fie incalzite)si cand se raceste legi borcanele cu celofan sau le capsezi.

Compot de cirese
1kg cirese,250 g zahar,1 g acid salicilic.

Ciresele se aleg,se spala,se asaza in sticle sau borcane(3/4 din sticla sau borcan).Se pune apa rece peste fructe,pentru a sti cat sirop sa fierbem.Apa se varsa fara fructe) intr-o cratita,se pune la fiert,adaugand 250g zahar pentru fiecare litru de apa,si se fierbe la foc iute.Siropul fierbinte se toarna peste fructe,tinand borcanul aplecat,pentru a scoate aerul,si pus pe un cutit,ca sa nu se sparga.
Se adauga 1 varf de cutit de salicilat la fiecare borcan,se leaga cu celofan sau se capseaza cu un pled pana a doua zi.

Gem de caise
3kg caise,2 kg zahar.

Se aleg caisele foarte bine coapte,se curata de samburi si se pune zahar peste ele.Se lasa sa stea astfel 3-4 ore.Apoi cratita in care sunt(sa fie o cratita suficient de mare,sa mai ramana putin spatiu pentru ca gemul sa nu dea pe dinafara)se pune la foc,cu o tabla dedesubt.Dupa ce gemul fierbe se regleaza focul mai mic.Trebuie amestecat din cand in cand,pentru ca gemul sa nu se prinda de fundul cratitei.Cand este gata luam din el cu o lingura de lemn si presaram cateva picaturi pe o farfurioara.Daca picatura de gem este inchegata si nu se intinde,gemul este gata si il punem in borcane uscate si incalzite(de circa 400-500g)si se lasa sa  se raceasca,apoi se leaga cu celofan si se capseaza.

Dulceata de caise
5kg caise coapte,3kg si jum de zahar,3 pahare apa,3 pliculete zahar vanilinat,1/2 lamaie.

Se aleg numai caise nelovite si fara pete,se spala si se desfac jumatati.Samburii nu se arunca,ci se sparg,cu grija sa nu se sfarame miezul,pe care il curatam de pielita.Acest miez se pune in tava la cuptor si se rumeneste ca alunele.
Din zahar si apa se face un sirop si cand este bine legat se da vasul la o parte si se adauga caisele si zaharul vanilinat.Se lasa 20 de minute sa isi lase zeama,dupa care se da la foc iute.Cand dulceata este aproape gata se adauga miezul prajit si feliile subtiri de lamaie.Cand este gata se ia de pe foc si se lasa la racit,dupa care se pune in borcane si se leaga cu celofan.Incercati-o si n-o sa va para rau.