Friday, 2024-04-26, 5:06 PM
My site

 Legume si zarzavaturi

Site menu
Vizitatori

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
eXTReMe Tracker
Login form
Caută
Calendar
«  April 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Entries archive

Legume si zarzavaturi

Pilaf de orez cu(sau fara)ciuperci
1morcov,ulei,vegeta,boia,orez,sare,piper,verdeata,ciuperci.

Un morcov mic se curata,se spala si se da pe razatoare,se inabusa in putin ulei,se pune apoi o lingura de vegeta si se amesteca.Se adauga boiaua si orezul ales si spalat.Se pune de doua ori si jumatate mai multa apa decat cantitatea de orez si se fierbe sau se pune la cuptor,adaugand sare,piper si verdeata,dupa preferinta.
Daca se folosesc si ciuperci se pun in ulei o data cu morcovul si se calesc impreuna.


Ghiveci de fasole boabe
1kg fasole boabe,1/2 kg ceapa,1/2kg ardei gras,1kg rosii,3 foi dafin,20 boabe piper,putin patrunjel verde si o mica frunza de telina,1/2 l ulei,sare.

Fasolea cruda,proaspata,se fierbe in apa cu sare pana scade bine.Ceapa se taie felii subtiri si se caleste in ulei la foc mic,pana devine lucioasa,impreuna cu foile de dafin,boabele de piper si putina sare.Nu trebuie rumenita.Ardeii se coc,se sareaza putin si de tin acoperiti 1/2 ora,sa se poata curata coaja de deasupra fara apa.Se curata si de seminte cu cutitul,fara sa se spele,apoi se taie felii subtiri.Rosiile se taie si ele felii.Patrunjelul si telina se toaca marunt.Se amesteca toate usor,se potriveste de sare.Daca se doreste,se poate pune si la pastrare in borcane.La suprafata se pune ulei(cam 1 cm),apoi borcanele se leaga bine si se fierb in abur,2 ore.

Mancare de cartofi
1kg cartofi,2-3 cepe,3 catei de usturoi,ulei,bulion,2-3 foi de dafin,marar,sare,piper.

Se curata ceapa si se toaca marunt,se caleste in ulei incins.Se curata cartofii,se spala,se taie cuburi si se adauga peste ceapa calita.Se adauga cam 400 ml apa sa fiarba.Cand sunt fierti cartofii se pune bulion in functie de cum dorim sa iasa mancarea la culoare si la gust,se potriveste de sare si piper.Mararul se toaca si se pune impreuna cu foile de dafin si usturoiul.Se lasa sa mai fiarba 1-2 minute.

Salata orientala de vara
500gr.cartofi,1ceapa,1castravete,2 ardei grasi,3 rosii,1legatura marar,1lamaie,2linguri ulei,sare,
2-3 frunze salata verde.

Cureti cartofii,ii fierbi in apa sarata si cand sunt gata ii tai rondele.Cureti ceapa,ardeii si castravetele,tai ceapa marunt,ardeii fideluta,castravetele si rosiile felii.Amesteci toate legumele,torni uleiul si zeama de lamaie,potrivesti de sare,presari mararul tocat si aduci salata la masa pe un pat de frunze de salata.

Salata taraneasca de vinete
2-3 vinete,2 ardei grasi,2 cepe,2 rosii,sare,ulei

Coci vinetele si ardeii si cand sunt gata presari legumele cu sare,le acoperi cu un prosop curat si le lasi asa 30 de minute.Le cureti apoi de coaja si le pui sa se scurga intr-o strecuratoare.Cureti ceapa,o tai marunt,o calesti in ulei,adaugi rosiile curatate de pielite si taiate marunt.Dupa ce sa-u calit le rastorni intr-un castron si le amesteci cu vinetele tocate si ardeii taiati bucatele.Potrivesti de sare si amesteci.

Mancare de cartofi si dovlecei
1/2kg cartofi noi,1 si 1/2 dovlecel,1 ceapa,2 catei de usturoi,1 morcov,1 lingurita mustar,2 linguri pasta de rosii,sare,boia,piper,ulei,1 lingura mustar si patrunjel.

Cureti cartofii si ii tai cubulete,cureti dovleceii si pe cel intreg il tai ca pe cartofi,iar jumatatea ramasa o dai pe razatoarea mare.Toci ceapa si usturoiul,le calesti in ulei,adaugi apoi morcovul tocat sau dat pe razatoarea mare si pui sare,boia si piper dupa gust.Adaugi apoi cartofii si ii prajesti putin in ulei(aprox.5 minute).Pui apoi feliile de dovlecel si jumatatea razuita in apa cat sa acopere totul.Cand au inceput sa fiarba potrivesti de sare,piper si boia si pui usturoiul.Dupa ce au fiert cartofii,adaugi pasta de rosii,mai lasi 5 minute pe foc si presari verdeata tocata.