Marmelade
Marmelada de mere
1kg pasta de mere,600g.zahar
Se aleg mere tari, nefăinoase, se taie în sferturi, se curăţă de coajă
şi de sâmburi şi se pun la fiert în apă, cât să le cuprindă. Se fierb
în vas acoperit, fără a amesteca în vas în timpul fierberii. Când
merele s-au înmuiat, se scot şi se trec prin sită. Pasta obţinută se
cântăreşte şi se pune la fiert. Când pasta s-a legat şi a scăzut
aproape de jumătate, se adaugă zahărul. După ce s-a adăugat zahărul se
mai fierbe marmelada încă 30 de minute, la foc mic, amestecând mereu,
ca să nu se prindă de fundul vasului. Când este bine legată şi are un
aspect unsuros, se pune fierbinte în borcane. Borcanele închise se
întorc 5 minute pe capac, apoi se depozitează pe raft. Pentru siguranţă, se poate adăuga câte 1 pastilă de aspirină la fiecare kg de
fructe. După această metodă se poate prepara marmeladă din orice
fructe. Se poate face marmeladă dintr-un singur fruct sau din mai multe
fructe amestecate. La fructele mai dulci se adaugă mai puţin zahăr.
Fructele pot fi date prin maşina de tocat înainte de a fi puse la
fiert.