PESTE
Peste pane
Peste,oua,pesmet,untdelemn.
Se spala pestele cu apa fierbinte,se varsa apa si se lasa pestele sa stea o jumatate de ora in alta apa cu otet,in solutie concentrata,pentru a se pierde mirosul.
Se usuca bine pestele,se taie felii,se sareaza,se da prin untdelemn,ou si pesmet si se prajeste in untdelemn incins.
Peste gratinat cu sos de rosii
Peste,100 gr.unt,80gr.faina,250 ml lapte,50 gr.parmezan,3 linguri suc de rosii.
Pestele spalat si uscat bine,se sareaza,se da prin faina si se prajeste la foc mare in untdelemn incins,pana se rumeneste.Se pune apoi intr-o cratita unsa cu unt si se toarna deasupra un amestec format din:50gr.unt, 20gr.faina,250 ml lapte,30 gr.parmezan,3 linguri suc de rosii,sare.Se pun peste peste bucatele de untura si se presara totul ce parmezan ras.Se da la cuptor pana se rumeneste.
Platou asortat de peste si fructe de mare
1kg peste marunt si fructe de mare,faina,sare,piper,trei lamai,ulei.
Pestele si fructele de mare se spala si se usuca,se aromatizeaza prin frecare cu zeama de la o lamaie,apoi se tavalesc prin faina,se presara sare si piper.Se prajesc pe rand,in baie de ulei.Se servesc cu felii de lamaie alaturate.
Peste cu ardei si cascaval
1 ceapa,2 catei usturoi,2 ardei capia,1 lingura de unt,200 g cascaval,2 rosii decojite,250 g peste cod file,250 ml vin alb,marar,sare,piper.
Calesti ceapa cu usturoiul intr-o tigaie cu unt,pui ardeiul taiat rondele,pestele taiat bucati si rosiile taiate marunt.Dupa prajire stingi cu vinul si lasi sa fiarba pana scade zeama.Pui intr-un bol de yena,decorezi cu marar si cascavalul razuit si dai la cuptor 10 minute.Condimentezi cu sare si piper dupa gust.Pofta buna!
Bors de peste
600 g peste,1,5 kg resturi de peste(cap de peste sau pesti mai mici),300 g zarzavat,350 g rosii,1 ceapa,5 fire ceapa verde,30 g orez,sare,cativa cartofi,piper,3 linguri Delikat bors magic,1 legatura leustean,2 l apa.
Speli pestele si pui sa fiarba incet,mai intai resturile de peste,zarzavatul,ceapa si sarea.Dupa 4 minute strecori si pui din nou la fiert cu pestele taiat bucati egale,rosiile curatate si taiate,orezul oparit si 3 linguri delikat.Lasi sa fiarba la foc mic,pentru a nu zdrobi pestele.Presari deasupra verdeata tocata si putin piper macinat.