Friday, 2024-03-29, 12:35 PM
My site

 Sosuri

Site menu
Vizitatori

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
eXTReMe Tracker
Login form
Caută
Calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Sosuri reci

 SOS MAIONEZĂ
 3 gălbenuşuri,300 g. ulei,1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet,sare.

Se pun galbenuşurile într-un castron,cu zeama de lamaie si un praf de sare.Se freaca cu o lingurita de lemn sau cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate.Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura.Se freaca mereu,punand din cand in cand si putina lamaie.Cand maioneza incepe sa se ingroase,se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata,dar nu mai mult.Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii,se pune un galbenus de ou in alt castron,se amesteca cu o lingura de lemn apoi,cu o lingurita se adauga putin cate putin din maioneza care s-a taiat pana se amesteca toata.Una din cauzele pt care maioneza se taie este intrebuintarea uleiului prea rece.De aceea se recomanda ca iarna uleiul sa fie putin incalzit inainte de intrebuintare.Daca maioneza este reusita,dar prea groasa,se poate subtia cu putina apa.


SOS MAIONEZA CU SMANTANA
2 galbenusuri,200
g. ulei,1/2 lingurita zeama de lamaie;
2 linguri smantana groasa,sare,piper.

Se pregateste sosul maioneza si cand este gata se adauga smantana.Maioneza se sporeste si in acelasi timp capata un gust fin.


SOS MAIONEZA CU MUSTAR
2 galbenusuri,1lingurita mustar,200 g. ulei,1/2 lingurita zeama de lamaie sau otet,sare.

Se amesteca de la inceput mustarul cu ouale.Se lucreaza ca si maioneza simpla.Si la aceasta maioneza se poate adauga,cand este gata o lingura de smantana de fiecare galbenus.

SOS MAIONEZA CU TARHON
2 galbenusuri,1 lingurita mustar,200 g. ulei,1/2 lingurita otet,1 lingurita tarhon tocat,1 castravete mic in otet.

Se face un sos maioneza cu mustar,ca mai sus,adaugand daca este necesar,ceva mai mult ulei,ca sa fie foarte legat.Cand este gata se adauga cateva frunze de tarhon,[recum si un castravete in otet,tocat marunt.

SOS PICANT CU VERDETURI
2 galbenusuri,1 lingurita mustar,200 g. ulei,1/2 lingurita zeama de lamaie sau otet,sare,cateva frunze de haţmaţuchi(planta asemanatoare patrunjelului,cu gust picant),de patrunjel si ceapa verde.

Se face sosul maioneza ca mai sus.Se adauga verdeata taiata toata foarte fin.

SOS TARTAR
2 galbenusuri,1 lingurita mustar,200 g. ulei,1/2 lingurita otet sau zeama de lamaie,sare,un castravete mic in otet,1 lingura arpagic tocat,1 lingura capere,verdeata(tarhon sau patrunjel).

Se face sosul maioneza ca mai sus.Se adauga arpagicul,castravetele in otet,caperele si verdeata,toate taiate foarte fin.


SOS MAIONEZA ECONOMIC
2 galbenusuri,200 g. ulei,1 lingurita zeama de lamaie,sare,piper.


Pentru sosul de faina:1 lingurita unt,2 lingurite faina,1 ceasca lapte indoit cu apa,sare.Se pregateste sosul maioneza si cand este gata se amesteca cu 2-3 linguri de sos de faina.

SOS DE OU
1 ou,1 galbenus,200 g. ulei,1 lingurita zeama de lamaie,sare,un castravete mic in otet,o lingurita cozi de ceapa verde tocate marunt.


Se fierbe un ou rascopt.Se da galbenusul prin sita,se pune un galbenus crud,sare,putina lamaie,si se face cu ulei un sos de maioneza.Cand este gata se pune albusul rascopt,un castravete in otet si cozile de ceapa,toate taiate foarte fin.


SOS DE MUSTAR
2 lingurite mustar,100 g.ulei,sare,putin otet sau zeama de lamaie.


Se freaca mustarul cu uleiul turnat picatura cu picatura.Cand este gata se subtiaza cu putin otet de vin sau cu zeama de lamaie.